top of page

Rafting

Rafting dünyanın dört bir yanındaki ekstrem spor seven adrenalin tutkunlarının listesinde üst sıralarda yer alan heyecan verici aktivitedir. Macerayı ve doğayı sevenlerdenseniz siz de rafting sporunu öğrenerek bu heyecanı yaşayabilirsiniz. 

Rafting Nedir?

Debisi ve akış hızı yüksek olan akarsularda raft denilen botlarla yapılan ekstrem bir su sporudur. Rafting ismi, İngilizce kelime anlamı “sal” olan “raft”tan gelir. Hızla ve delice akan akarsulara karşı devrilmemek ya da alabora olmamak için verilen mücadele bu sporun temelini oluşturur. 

Rafting aynı zamanda hidroelektrik barajları olan nehirlerde de yapılır. Barajların biriken enerjisi serbest bırakıldığında akarsuyun debisi ve akış hızı inanılmaz bir şekilde artarak, rafting için uygun koşulları oluşturur. Çoğu rafting şirketi, enerjideki bu dalgalanmadan faydalanmayı bekler ve bu güçten yararlanır. Ekstrem su sporu tutkunları da bu dönemleri özellikle bekler ve baraj kapakları açıldığında küreklerini kapıp şişme botlarına atlar.  

Rafting sporunda akarsular zorluk seviyesine göre 1 ile 6 arasında derecelendirilir. 6. derece en çetin parkurları, 1. derece ise en kolay parkurları tanımlar.

White Water Rafting Nedir?

Beyaz su raftingi, büyük bir nehrin hızla akan sularında, kayalıklı nehir yataklarında, genellikle zorlayıcı dönemlerde ve koşullarda yapılır. Girdaplarla ve ters akıntılarla dolu nehirde zorlu dalgalara karşı mücadele vererek yapılan, oldukça heyecan verici, aynı zamanda tehlikeleri olan spor türüdür. Rafting daha sakin sularda yapılırken; white water rafting özellikle tehlikeli akarsularda gerçekleştirilir. Bu sebeple white water rafting; hazırlıklı olmanın yanı sıra, uzmanlık ve ileri seviye tecrübe gerektirir. 

Rafting Nasıl Yapılır?

Rafting nasıl yapılır sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz: Bir rehber ya da eğitmenin önderliğinde bot ile akarsu yatağı üzerinde gerçekleştirilen bir takım oyunudur. En az 4, en fazla 12 kişilik ekip botun iki yanında yerlerini alarak kürek çeker. Rehber bu ekibi yönlendirir ve ön tarafta yer alarak botun kayalıklara çarpmasını önlemek için gruba direktif verir. Kılavuzlardan; iyi eğitimli olmaları ve rafting yapılan su yatağını çok iyi biliyor olmaları beklenir. 

Rafting Malzemeleri Nelerdir?

Rafting adrenalin yüklü ve bir o kadar da tehlikelere açık bir spordur. İyi eğitimin yanı sıra kaliteli ve doğru rafting ekipmanları kullanmak da çok önemlidir. Asla bir gözetmen ya da kılavuz olmadan yapılmamalıdır ve raftingin bir takım sporu olduğu unutulmamalıdır.  Sporcular tipik olarak, alabora olma ihtimaline karşı, köpüren sularda daha emniyetli hissetmek için can yeleği kullanır. Aynı zamanda botlarını alabora tehlikesinden korumak için akışa doğru hareketlenmelerini sağlayan kısa bir de kürek taşır. Kask ise akarsularda kayalıklara çarpma ihtimaline karşı korunma amaçlı kullanılan bir diğer ekipmandır. Bu ekipmanların tamamı kurslar tarafından sporculara tedarik edilir. 

Rafting için gerekli malzemeleri aşağıdaki gibidir:

Rafting Botu

Raftingin temelidir. En küçük boy botlar 4 kişi alırken, 12 kişiye kadar alabilen botlar da mevcuttur. Botun dış malzemesinin kalitesinin yüksek olması ve darbelere dayanıklı olması beklenir. Nehir yatakları; keskin kayalar, taşlar ve ağaç dalları gibi delici olabilecek şeyler barındırdığı için rafting botunun yırtılmaması en önemli faktördür. 

Rafting Küreği

Rafting sporunun bel kemiğidir. Rafting botu gibi kaliteli ve darbelere dayanıklı olması çok önemlidir. Boyları 150-160 cm olan kürekler üç parçadan oluşur: T tutamacı, şaft ve kürek palası. Kürek palasının genişliği her kürek çekişinizde alacağınız hızı belirler ancak boyut büyüdükçe harcanan efor da artar. Kürek tutamacının ergonomik ve sağlam olmasına dikkat edilmelidir. 

Can Yeleği

Her sporcu, en tehlikeli dalgaların üzerinde bile suda kalmasına yardımcı olacak bir can yeleği giyer. Rafting sporunda güvenlik sağlamak adına can yeleği mutlaka giyilmelidir. Değişik materyallerden üretilen bu yeleklerin 120 kg ağırlığa kadar destekleyen modelleri vardır. 

Kask

Rafting tehlikelere açık bir su sporudur ve kask kullanımı en az can yeleği kadar önemlidir. İnsan vücudunun en hassas bölgesi olan kafayı korumak için sporcu mutlaka ideal boyutlarda olan bir rafting kaskı kullanılmalıdır. Kask seçiminde profesyonellerden yardım istenilmelidir.

Neopren Elbise ve Patik

Rafting doğası gereği soğuk akarsularda yapılır. Sporcular soğuğa ve suya azami düzeyde maruz kalmak için özel olarak üretilmiş neopren elbise ve patikler kullanır. 3, 5 ve 7 mm kalınlıkta üretilen kumaşlardan yapılmış bu özel kıyafetler dalgıçlar tarafından da kullanılır. 

Bu özel kıyafetlerin yanı sıra çoğu sporcu; spor ayakkabı, yürüyüş ayakkabısı veya doğrudan suya maruz kalmaktan koruyan ve bir alabora veya düşme durumunda ayaklarını keskin kayalara karşı koruyabilen çeşitli ayakkabıları da özel olarak tercih eder. 

Rafting Ne Zaman Yapılır?

Rafting dönemi, erken ilkbaharda başlar ve sonbaharın ortasına kadar sürer. Rafting şirketleri baraj salınımları dönemlerini takip ettikleri gibi kış aylarında yağan karların erirken ortaya çıkardıkları büyük akıntıların da dinmesini bekler. Aksi takdirde nehirler çok yükselip çok hızlı akabilir ve sporcular için aşırı risk ve tehlike yaratabilir. 

bottom of page